6 veelgestelde vragen over private lease

6 veelgestelde vragen over private lease

Heb je nog vraagtekens of je in wilt stappen met private lease? We geven je antwoord op zes veelgestelde vragen en helpen je graag om je overweging makkelijker te maken.

#1 Wat is private lease eigenlijk?

Private lease of privé lease is een soort abonnement waarbij een consument minimaal een jaar in een auto rijdt zonder eigenaar te zijn. Je betaalt een vast maandelijks bedrag voor wegenbelasting, verzekeringen, onderhoud, reparaties en pechhulp aan de leasemaatschappij. Naast het maandelijkse bedrag zijn alleen de benzinekosten en eventuele boetes voor eigen rekening.

#2 Komt iedereen in aanmerking voor private lease?

Nee, om in aanmerking te komen voor private lease wordt je inkomen getoetst. Op basis daarvan wordt bepaald of je de auto privé kan leasen. Je inkomen bepaalt daarmee wat voor type private leaseauto je kan rijden.

#3 Is een auto kopen niet veel voordeliger?

Op deze vraag is lastig antwoord te geven. Dit hangt af van de aanschafprijs van de auto, het bedrag dat je er bij verkoop voor krijgt (afschrijvingen) en de hoeveelheid onderhoud gedurende de tijd dat de auto in je bezit is. Met private lease voorkom je verrassingen en hoef je je geen zorgen te maken over de verkoop van de auto. We adviseren je om de rekensom te maken.

#4 Is private lease alleen voor nieuwe auto’s mogelijk?

Nee, het is ook mogelijk om een tweedehands auto privé te leasen. Dit wordt second lease of occasion lease genoemd. Het vaste maandelijkse bedrag is bij occasion lease lager dan bij een nieuwe auto. Vaak is de looptijd (de tijd dat je een auto kan leasen) korter.

#5 Waar moet je op letten bij de aanschaf van een private leaseauto?

We geven je graag wat tips om aandacht te besteden aan het volgende:

De juiste auto. Past de auto bij mijn doel? Is er bijvoorbeeld voldoende ruimte voor kinderzitjes en koffers ?
• Het maandbedrag. Vergelijk van meerdere aanbieders de prijzen. Let hierbij op de looptijd van het contract en het aantal kilometers dat je verwacht te gaan rijden. Een valkuil is dat het model bij verschillende private leaseaanbieders hetzelfde lijkt, alleen de uitvoering anders is.
• De voorwaarden. Dit is een uitdagend punt in de vergelijking. Het gaat in dit geval om zaken als de hoogte van het eigen risico, maar ook de mogelijkheden om onder een contract uit te komen.
• De aanbieder. Is de aanbieder goed bereikbaar?

#6 Hoe schat ik in hoeveel kilometers ik de komende jaren ga rijden?

Bij het afsluiten van een private leasecontract geef je aan hoeveel kilometers je verwacht te gaan rijden. Hierop is mede het vaste maandelijkse bedrag gebaseerd. Het is verstandig een lijstje te maken met de kilometers die je gemiddeld aflegt. Denk hierbij aan woon-werkverkeer, eventuele zakelijke kilometers, privékilometers doordeweeks en in het weekend (boodschappen, hobby’s, familiebezoek etc.) en autovakanties. Mocht je uiteindelijk meer gaan rijden, dan betaal je een extra bedrag per kilometer.