Wat is private lease?

Wat is private lease?

Er is nog altijd veel onduidelijkheid over private lease. Voldoende reden voor ons om het helder uit te leggen en je op weg te helpen.               

All-in autorijden voor een vast bedrag per maand

Het idee achter private of privé lease is dat je een nieuwe of gebruikte auto rijdt die niet je eigendom is. De private leaseaanbieder (in ons geval OsCar Lease) verzorgt voor een bepaalde periode (vaak tussen de 1 en 5 jaar) all-in een auto. Met all-in bedoelen we dat onderhoud, reparaties, wegenbelasting, verzekeringen en pechhulp inbegrepen zijn in de prijs. Uiteindelijk betaal je voor het rijden van de private leaseauto een vast maandelijks bedrag. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de looptijd van het contract en de kilometerbundel. De kilometerbundel is een inschatting van het aantal kilometers dat je met de auto gaat rijden. Op het moment dat je meer kilometers per jaar rijdt dan in de opgegeven bundel, betaal je een meerprijs per kilometer. Rijd je minder kilometers, dan geeft OsCar Lease je een bedrag per kilometer terug. Het kiezen van de kilometerbundel is dan ook iets om goed over na te denken bij private lease.

Een belangrijk onderdeel dat niet is inbegrepen in de maandelijkse kosten is de brandstof. Je betaalt zelf voor je benzine. Daarnaast zijn ook de wasstraat en eventuele parkeerboetes niet inbegrepen.

Voordelen geen eigendom?

Het niet in het bezit hebben van de auto heeft vele voordelen. Zo hoef je niet te onderhandelen over de inkoopprijs van de auto en heb je ook geen zorgen bij de verkoop. Het is immers altijd de vraag of je je auto voor een goede prijs kan verkopen. In de praktijk is het ook nog eens een tijdrovend proces. Bij private lease heb je deze problemen niet. Je ontvangt de auto en levert deze na de leasetermijn weer in. Een ander belangrijk voordeel is dat er geen verrassingen zijn aan onderhoud en reparaties van de auto. Zeker bij een tweedehands auto is het altijd afwachten wat de rekening van de garage gaat worden als je je auto voor een beurt brengt. Aangezien onderhoud en reparaties deel uitmaken van je vaste maandbedrag, draai je zelf niet meer op voor deze kosten.

Daarnaast betekent het aanschaffen van een auto dat je over een groot bedrag uit eigen middelen of geleend geld moet beschikken. Ook dit is niet meer nodig bij private lease.

Zowel nieuw als tweedehands

Private lease is zowel voor nieuwe als tweedehands auto’s mogelijk. In beide gevallen zijn alle kosten behalve benzine, de wasstraat en boetes inbegrepen. Ook hier geen verrassingen met reparatie en onderhoud die bij de aankoop van een tweedehands auto altijd spelen. De maandelijkse lasten liggen voor een tweedehands auto gemiddeld lager. Niet alle aanbieders bieden tweedehands private leaseauto’s aan.

Geen bijtelling

Er is vaak verwarring over de termen leasen en private leasen. Op het moment dat je zakelijk een auto least, dan betaal je bijtelling om ook privé met de zakelijke auto te kunnen rijden. In het geval van private lease speelt dit niet. Je betaalt dus geen bijtelling. Het vaste maandbedrag samen met je benzinekosten is alles wat je maandelijks betaalt.

Kopen nieuw huis

Ben je op korte termijn van plan een huis te kopen? Dan kan het hebben van een private leaseauto invloed hebben op het maximaal te lenen bedrag. Vanzelfsprekend is de mate van invloed afhankelijk van de hoogte van de maandelijkse vaste lasten van de auto en de hoogte van je hypotheek. Het is verstandig dit met je hypotheekadviseur te bespreken.

Mocht je nog vragen hebben over private lease, neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder!