Nieuwe auto: private lease of financiering?

Nieuwe auto: private lease of financiering?

Het is tijd voor een nieuwe auto en je hebt niet genoeg spaargeld of je wilt het niet in een keer uitgeven? Dan zijn er verschillende vormen van financiering.             

Geld lenen voor je nieuwe auto

Een nieuwe auto kopen is een grote investering. Een bedrag dat je misschien niet zomaar in je spaarpot hebt. Je kunt ervoor kiezen om geld te lenen. Er zijn verschillende vormen van autofinanciering om te overwegen:

• Doorlopend krediet
Hiervoor geldt een kredietlimiet (het maximale bedrag dat je van de bank kan lenen). Het mag in één keer opgenomen worden of in delen. Je bepaalt zelf wanneer en hoeveel van het bedrag je wilt gebruiken voor het kopen van de auto. Deze lening biedt je flexibiliteit, doordat je tussentijds extra kunt aflossen en het afgeloste bedrag weer vrij kunt opnemen. De rente is vaak variabel bij deze vorm van financiering, kan dus stijgen of dalen, en je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Vaak is de rente bij een doorlopend krediet lager dan bij een persoonlijke lening.

• Persoonlijke lening
Dit is een financiering met een van tevoren vastgesteld bedrag, waarbij tussentijds opnemen van afgeloste bedragen meestal niet mogelijk is. Deze lening biedt je zekerheid. Je weet waar je aan toe bent, omdat de rente en looptijd vaststaan en je elke maand hetzelfde bedrag voor aflossing en rente betaalt.

• Autofinanciering met 0% rente
Deze vorm van financiering noem je eigenlijk een ‘uitgestelde betaling’ en geen ‘lening’. Ook wel bekend als ‘koop nu, betaal later’. Je krijgt wat meer tijd om geld te sparen, want je hoeft niet meteen het gehele bedrag te betalen maar op een afgesproken later tijdstip. Let wel op ‘verborgen’ kosten!

• Huurkoop
Dit is vaak een lening die de autodealer je aanbiedt. Er is sprake van een aanbetaling en het resterende bedrag betaal je in termijnen. In de meeste gevallen betaal je wel een hoge rente. Zolang de auto niet afbetaald is, ‘huur’ je de auto en is-ie pas van jou als het laatste termijnbedrag betaald is.
Wat je bij deze leningen niet moet vergeten, is dat je alle autokosten zoals wegenbelasting, onderhoud, verzekeringen, eventuele reparaties en pechhulp zelf moet betalen. Vergeet deze dus niet mee te nemen in het bedrag dat je maandelijks moet reserveren om je auto te kunnen rijden.

Private lease

In tegenstelling tot bovenstaande vormen van autofinanciering is private lease geen lening, maar een vorm van huren waarbij de auto niet je eigendom wordt. Je betaalt per maand een all-in bedrag. Met all-in wordt bedoeld dat wegenbelasting, onderhoud, reparaties, verzekeringen en pechhulp inbegrepen zijn. Alleen brandstof en eventuele boetes zijn niet in het maandelijkse private leasebedrag meegenomen.

Voordelen private lease ten opzichte van een autofinanciering

Als je een private leasecontract hebt afgesloten, kan deze na het verstrijken van de eerste 12 maanden worden opgezegd. Je hebt dan geen financiële verplichtingen en eventuele restschuld meer. Dit in tegenstelling tot een financiering. Aan vroegtijdige beëindiging van het private leasecontract is een opzeggingsvergoeding verbonden: een vooraf vastgestelde vergoeding waarvan de hoogte afhangt van je specifieke situatie. Er worden in ieder geval nooit meer kosten in rekening gebracht dan in het geval je bij aanvang van het contract voor deze kortere periode had gekozen.

Private lease biedt nog meer voordelen:
• Vast laag maandbedrag, geen hoge rentekosten
• Geen zorgen bij verkoop, dus geen restwaardeverlies of tegenvallende inruilprijs
• Geen verrassingen aan onderhoud en reparaties
• Geen spaargeld of geleend geld nodig

Voordat je besluit een auto te gaan kopen met een autofinanciering of privé te leasen, is het raadzaam een vergelijking te maken welke vorm het beste bij jouw specifieke situatie past. Kijk bij de verschillende financieringsvormen goed naar rentepercentages en voorwaarden. Vergeet daarbij niet de autokosten die je uit eigen zak moet betalen mee te rekenen. Misschien is private lease zo gek nog niet?