Heeft private lease invloed op mijn hypotheek?

Heeft private lease invloed op mijn hypotheek?

Simpelweg: ja. En eigenlijk heel logisch, want er is regelgeving ter bevordering van jouw financiële gezondheid. Hoe zit dat nu?                         

Private lease valt onder het kopje “vaste lasten”

Het is heel logisch dat een private leasecontract invloed heeft op de hoogte van je hypotheek. Je gaat tenslotte een maandelijkse betalingsverplichting aan en die wordt door de bank bij je vaste lasten opgeteld. En omdat je elke euro maar één keer kunt uitgeven, heeft dit effect op je financiële ruimte en dus op de hoogte van je hypotheek.

Verschil lening en private lease

Als je een lening hebt afgesloten voor een nieuwe auto, wordt het gehele bedrag dat bij BKR geregistreerd staat meegenomen in de aanvraag van een hypotheek. Dit in tegenstelling tot private lease. Dit wordt gezien als een minder zware financiële verplichting dan een lening, dus wordt slechts een deel van de maandelijkse verplichtingen meegenomen; 65% van de som van het private leasecontract wordt bij BKR geregistreerd onder de code OA (Operational Autolease).

Persoonlijke keuze en situatie

Natuurlijk is de invloed op de hypotheek afhankelijk van een aantal factoren: de hoogte van je (gezamenlijk) inkomen, de hoogte van de benodigde hypotheek en de maandelijkse lasten van de private leaseauto.

Tips:
• Bekijk van tevoren voor welk bedrag je maandelijks privé kan leasen zonder dat dit invloed heeft op de benodigde hypotheek. Het is verstandig om dit met je hypotheekadviseur te bespreken.
• Wacht met het afsluiten van een private leasecontract tot na de aankoop van je huis.
• Als je je hypotheek in de nabije toekomst wilt verhogen voor bijvoorbeeld een verbouwing , kies dan voor een private leasecontract dat voor die tijd afloopt