Private lease nóg aantrekkelijker in 2017

Private lease nóg aantrekkelijker in 2017

Vanaf 1 januari 2017 veranderen de bijtellingsregels voor zakelijke leaseauto’s. Een goed moment om een mobiliteitsvergoeding te overwegen en over te stappen naar een private leaseauto.                               

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 januari 2017 gelden er nog maar twee bijtellingscategorieën: 4% voor elektrische en waterstofauto’s en 22% voor de overige auto’s. Waren we de afgelopen jaren bekend met 0, 7, 14, 15, 20, 21 of 25% bijtelling; de nieuwe regeling is een stuk overzichtelijker. Sommige leaserijders hebben daar voordeel bij, maar de meeste mensen gaan erop achteruit. Een voorbeeld: als je een auto met 15% bijtelling rijdt waarvan het leasecontract in 2017 afloopt, en een zelfde nieuwe auto wilt bestellen, valt deze hoe dan ook in het nieuwe 22% tarief. Tenzij je kiest voor een 100% elektrische of private leaseauto.

Wat is een mobiliteitsvergoeding?

Je kunt als werknemer een vaste maandelijkse tegemoetkoming van je werkgever ontvangen om je vervoer te bekostigen. Deze mobiliteitsvergoeding biedt je veel flexibiliteit, omdat je zelf mag bepalen hoe je het geld aan vervoer uitgeeft. Je kunt bijvoorbeeld een private leaseauto naar keuze aanschaffen of het openbaar vervoer ervan bekostigen. Ook een combinatie van de twee is mogelijk.

Voordelen

Het grote voordeel van de mobiliteitsvergoeding is dat je geen bijtelling meer betaalt en je zelf bepaalt hoe je je vergoeding spendeert. Als je slimme keuzes maakt, kun je zelfs aan het einde van het jaar geld in je eigen zak steken. Houd er wel rekening mee dat het overgebleven bedrag gezien wordt als inkomen en je hierover dus belasting moet afdragen.

De belangrijkste voordelen van een mobiliteitsvergoeding op een rij:
• Geen bijtelling.
• Eigen verantwoordelijkheid over je mobiliteitsbudget; je kan aan het einde van de rit geld overhouden.
• Keuzevrijheid; je kan zelf een auto uitkiezen.
• Flexibiliteit; je bent vrij in de keuze wanneer en welk vervoermiddel je voor een zakelijke rit gebruikt.
• Geen onverwachte kosten; de hoogte van de vergoeding is bekend en met private lease betaal je een vast maandelijks all-in bedrag.

Aantrekkelijk alternatief voor zakelijke leaseauto

Een mobililteitsvergoeding kan aantrekkelijk zijn als je een kleine, goedkope en zuinige private leaseauto gaat rijden in plaats van een duurdere zakelijke leaseauto via je werkgever met een hoge bijtelling. En als je efficiënt en flexibel met je mobiliteit kunt omgaan, denk bijvoorbeeld aan een combinatie van je private leaseauto, carpoolen en openbaar vervoer.

Let op bruto of netto vergoeding

Als je je mobiliteitsvergoeding bruto ontvangt, dan wordt het volledige bedrag bij je inkomen opgeteld en in de loonbelastingaangifte meegenomen. Hierdoor heb je netto minder budget te besteden.

Bij een netto uitkering maak je gebruik van de onbelaste kilometervergoeding van € 0,19. Dit betekent dat je alle zakelijke en woon-werkkilometers bijhoudt aan de hand van een rittenregistratie en die vermenigvuldigt met dit bedrag. De uitkomst hiervan wordt van je vergoeding afgetrokken. Het overgebleven saldo wordt door je werkgever bruto uitgekeerd en alleen over dit bedrag betaal je belasting. Omdat het restant van het budget wordt gezien als brutoloon is de “bijtelling” niet van toepassing op de private leaseauto.