Tips: hoe vergelijk ik private leaseaanbieders?

Tips: hoe vergelijk ik private leaseaanbieders?

Afgelopen twee jaar is er in Nederland veel veranderd in de aanschaf van nieuwe auto’s door de introductie van private lease. Waar moet je op letten?                               

Steeds meer mensen kiezen voor private lease

Het ‘nieuwe autokopen’ maakt het voor particulieren mogelijk een nieuwe auto te rijden tegen een all-inclusive vast maandbedrag. Dat steeds meer mensen kiezen voor deze trend blijkt wel uit de cijfers, want in 2015 zijn er naar schatting 36.000 private leasecontracten ondertekend: een verdubbeling van het aantal private leaserijders in vergelijking met het jaar ervoor.

Lage private leasebedragen vliegen om de oren

Je kunt het bijna niet gemist hebben, want in vrijwel iedere commercial van een automerk of een private leaseaanbieder wordt de private leaseprijs vermeld. Op de radio vliegen de lage bedragen om je oren. Al deze aanbieders bieden een vanafprijs, gebaseerd op een looptijd en het aantal kilometers dat een berijder zonder extra kosten kan maken. Tot hier is het nog redelijk overzichtelijk. Het wordt lastiger op het moment dat de auto’s en de contractvoorwaarden vergeleken moeten worden.

Vergelijking modellen private lease

We nemen even een goed voorbeeld: de Volkswagen up! Een van de populairste private leaseauto’s. Deze wordt door verschillende aanbieders aangeprezen. Maar niet iedere up! is hetzelfde, want ze worden in allerlei uitvoeringen aangeboden. Zo wordt er een onderscheid gemaakt in een take up! en een move up! De move up! is een veel uitgebreidere versie en bevat elementaire zaken zoals een airconditioning die bij de take up! ontbreekt. Voor een goede vergelijking is het daarom essentieel om je te verdiepen in de auto waar je voorkeur naar uitgaat, de prijzen te vergelijken aan de hand van dezelfde uitvoering en eventuele extra meegeleverde opties zoals een “Executive pakket”.

Vergelijken contractvoorwaarden

De verschillen kunnen zitten in de hoogte van het eigen risico, verzekeringen, pechhulp in het buitenland, extra contractopties, vervangend vervoer en de afkoopsom om onder een contract uit te kunnen komen. Zo heeft de ene aanbieder in eerste aanblik een lagere prijs, maar worden extra’s apart berekend en werkt de andere aanbieder met een vollediger pakket als startpunt. De vanafprijs is bij de tweede groep vaak hoger, maar kan onder de streep juist goedkoper uitvallen.

Service

Vanzelfsprekend beweert iedere aanbieder uitstekende service te verlenen. De vraag is hoe je dit goed kunt toetsen. Ons advies is om te bellen met de klantenservice van de aanbieders die je overweegt en je ervaart meteen het verschil in klantvriendelijkheid en kennis van zaken.

De belangrijkste tips op een rij:
• Bepaal welke looptijd en maak een inschatting van het aantal kilometers per jaar; let op dat je bij het vergelijken dezelfde looptijd en kilometrage selecteert.
• Vergelijk appels met appels; zet dezelfde uitvoeringen naast elkaar.
• Bekijk welke extra opties wel en niet in de prijs zijn meegenomen; denk hierbij aan metallic lak en meegeleverde pakketten (zoals een Executive pakket).
• Vergelijk de contractvoorwaarden; zoals hoogte eigen risico, kosten/kortingen aantal schadevrije jaren, verzekeringen, pechhulp buitenland, vervangend vervoer en kosten afkoopsom bij vroegtijdige beëindiging van het private leasecontract.

Wij wensen je veel succes met het kiezen van je private leaseauto!