Is private lease een financiering, omdat er een registratie bij BKR plaatsvindt?

Is private lease een financiering, omdat er een registratie bij BKR plaatsvindt?

Het antwoord is: nee. Het privé leasen van een auto wordt volgens de huidige wet- en regelgeving niet gezien als een vorm van financiering. Hoe zit het in elkaar?             

Waarom is private lease geen lening?

Bij een private leasecontract koop je de auto niet door middel van een autofinanciering, maar heb je deze voor een bepaalde duur in “bruikleen”. Je kunt private lease meer zien als een vorm van huren; de auto blijft eigendom van de leasemaatschappij en aan het einde van het contract lever je je private leaseauto weer in. Dit neemt niet weg dat de meeste betrouwbare aanbieders wel een toetsing doen bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Niet zo vreemd, want je gaat uiteindelijk een langdurige maandelijkse betalingsverplichting aan.

Waarom een BKR-registratie?

De enige reden voor een BKR-registratie is om je te beschermen tegen te hoge financiële lasten. Iedereen die een krediet hoger dan €250 met een minimale looptijd van één maand aangaat, wordt geregistreerd bij BKR. De kans is dus groot dat je al geregistreerd staat, bijvoorbeeld vanwege een hypotheek of een creditcard. Hoewel private lease geen krediet is, wordt ook een Private Lease product geregistreerd bij BKR, alleen onder een aangepaste code.

Dit klinkt allemaal heel serieus en zwaar, maar een registratie bij BKR betekent niet meteen dat je financiële problemen hebt. Je kan ook een positieve registratie hebben, omdat je altijd netjes aan je betalingsverplichtingen hebt voldaan en dus geen achterstanden hebt. Dit betekent vaak een gunstige beoordeling voor een nieuwe lening of enige vorm van maandelijkse betalingsverplichting.

Gevolgen BKR-registratie beperkt

Een private leasecontract is een minder zware financiële verplichting dan een lening. Slechts een deel van de maandelijkse verplichtingen worden bij BKR onder de code OA (Operational Autolease) geregistreerd. Private lease bestaat uit twee delen:

• 65% financieel deel; rente en afschrijving
• 35% service deel; belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen.

Alleen het financiële deel wordt geregistreerd. Een rekenvoorbeeld: je rijdt een private leaseauto voor €200 per maand met een looptijd van 36 maanden. De totale waarde van het private leasecontract is dus €200 x 36 = €7.200. 65% van dit bedrag, dus €4.680, wordt bij BKR geregistreerd.